Alimentele pe care le consumi de câteva ori pe săptămână și care îți pot pune în pericol pancreasul
4 mins read

Alimentele pe care le consumi de câteva ori pe săptămână și care îți pot pune în pericol pancreasul

Câte zile pe săptămână mâncați orez și dacă mâncați orez alb sau brun? În funcție de răspunsurile la aceste întrebări, veți avea un risc mai mare sau mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 în timpul vieții. Există multe diferențe între consumul unei cereale rafinate (orez alb) și cel al unei cereale integrale (orez brun). O analiză sistematică a dovezilor științifice explică care sunt aceste diferențe și cum afectează ele funcționarea pancreasului nostru, care este distribuitorul de insulină.

Orez da, dar diferit

Prevalența diabetului de tip 2 este în creștere în întreaga lume, în special în țările cu venituri mici și medii. Dieta este unul dintre factorii stilului de viață care afectează pozitiv sau negativ nivelul de zahăr din sânge și reglarea insulinei de către pancreas.

Orezul este unul dintre alimentele de bază din întreaga lume, în special în țările cu venituri mici și medii, cum ar fi multe părți ale Asiei. Cercetătorii au emis ipoteza că înlocuirea orezului alb cu orez brun ar putea opri dezvoltarea diabetului de tip 2 (în continuare DT2).

Diferența dintre orezul alb și cel brun constă în faptul că orezului alb i s-au îndepărtat straturile de tărâțe și germeni și, odată cu acestea, fibrele, vitaminele și mineralele. Prin această modificare, orezul alb produce vârfuri mult mai mari de glicemie în sânge, ceea ce se poate observa în diferența de indice glicemic.

Orezul brun se absoarbe mult mai lent și nu generează acele vârfuri bruște de glicemie care necesită o injecție de insulină din partea pancreasului pentru a fi eliminată din circulație în celulele în care este stocată.

Studiile epidemiologice leagă consumul de cereale rafinate, cum ar fi orezul alb, dar și multe alte cereale consumate zilnic, cum ar fi pâinea albă sau pastele rafinate, de un risc crescut de TD2. Acest lucru nu este însă valabil și în cazul cerealelor integrale, care sunt asociate cu un risc mai scăzut de TD2.

Dincolo de indicele glicemic
Una dintre principalele diferențe între efectele orezului alb și brun asupra pancreasului și TD2 este indicele glicemic discutat mai sus.

Cu toate acestea, tindem să uităm că cerealele integrale conțin, de asemenea, numeroase componente fitochimice, inclusiv polifenoli, fitosteroli și lignani, precum și vitamine, minerale, acizi grași esențiali și fibre alimentare, dintre care multe au fost asociate cu prevenirea TD2.

Prin eliminarea germenilor și a tărâțelor care conțin toate aceste substanțe benefice, eliminăm și protecția lor împotriva TD2 și a multor alte boli care rezultă din metabolismul ineficient.

Context, context și context

Cum rămâne cu culturistii sau sportivii care mănâncă orez și paste în multe zile ale săptămânii? Orice descoperire din literatura științifică trebuie tratată întotdeauna în context. Consumul zilnic de orez brun poate fi chiar mai dăunător decât consumul de orez alb, oricare dintre extreme trebuind să fie eliminată.

Dacă sunteți sedentari și consumați cereale rafinate (pâine albă, orez alb, paste rafinate…) ar trebui să optați pentru cereale integrale, cum ar fi orezul brun. Dacă sunteți un atlet de elită care se antrenează timp de mai multe ore în fiecare zi, este posibil să aveți nevoie de orez alb în loc de orez brun.

Înlocuirea orezului alb cu orez brun sau cu alte cereale integrale are potențialul de a fi o strategie de stil de viață fezabilă și puțin costisitoare pentru a îmbunătăți calitatea alimentației și a contribui la reducerea riscului de TD2.

Dacă vorbim despre sănătatea populației generale, orezul brun va fi un aliat mult mai bun pentru pancreasul dumneavoastră pentru a funcționa corect în eliberarea de insulină. Dacă vorbim despre populații speciale, un nutriționist va trebui să se ocupe de nevoile specifice ale acelor persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *