Luați suplimente? Este posibil să vă fi afectat ficatul. Fiți atenți la simptomele care nu sunt evidente
2 mins read

Luați suplimente? Este posibil să vă fi afectat ficatul. Fiți atenți la simptomele care nu sunt evidente

Leziunile hepatice induse de medicamente (DILI) nu sunt doar rezultatul unor terapii agresive, ci și al utilizării excesive a medicamentelor fără prescripție medicală și chiar a „ierburilor inofensive”. Mulți oameni nu își dau seama că ficatul, împreună cu rinichii, este responsabil pentru eliminarea tuturor toxinelor din organism. „Detoxifierea” ficatului, luând suplimente „de susținere”, are uneori efectul opus.

Nu este deloc ușor să observi că există ceva în neregulă cu ficatul. Ficatul nu doare, nu semnalează clar că este ceva în neregulă cu el până când afecțiunea nu este cu adevărat gravă. Natura ne-a oferit o ofertă solidă – ficatul ar putea fi mult mai mic pentru a-și îndeplini cele o jumătate de mie de funcții în organism – dar acest dar se întoarce uneori împotriva noastră. Așadar, când este o idee bună să faceți o verificare măcar a parametrilor de bază ai ficatului? Ce ar putea indica o problemă? Simptome pe care nu le-ai asocia neapărat cu ficatul.

Care este riscul de afectare hepatică indusă de medicamente?

Din nefericire, afectarea ficatului cauzată de efectele toxice ale medicamentelor nu este o chestiune minoră. Uneori dispare spontan, alteori necesită doar administrarea periodică de medicamente protectoare și regeneratoare.

Uneori, leziunile hepatice induse de medicamente se transformă într-o afecțiune cronică, iar uneori efectele toxinelor duc la insuficiență hepatică acută. Aceasta este o afecțiune care reprezintă o adevărată amenințare pentru viața pacientului. Funcția hepatică se deteriorează atunci rapid, ducând la diateză hemoragică și encefalopatie hepatică (comă).

Când puteți suspecta o leziune hepatică indusă de medicamente (DILI) – simptome posibile

Nu subestimați niciodată simptomele care pot indica leziuni hepatice induse de medicamente. Chiar dacă simptomele nu sunt prea severe, dacă aveți îndoieli, este mai bine să le clarificați cu medicul dumneavoastră. O boală insidioasă nu trebuie să evolueze necontrolat până la un stadiu periculos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *